Igor Pečovnik | A presentation of Armbian Linux

*

V okviru Ljudmilinega Prostega termina vas vabimo na dogodek Predstavitev Armbian Linuxa: dominacija v kontrakulturi, z Igorjem Pečovnikom.

Armbian je univerzalni odprtokodni operacijski sistem za majhne nizkocenovne računalnike, zgrajene na osnovah arhitekture ARM. Armbian ima lastno vzdrževanje funkcijskih in varnostno kritičnih komponent, kot so osnovni nalagalniki, Linux jedro in razvojno okolje.

Armbian je cenjen in uradno priznani derivat Debiana in služi kot osnova za marsikateri projekt. Poleg Debian različice je na voljo tudi prečiščen Ubuntu v aktualnih, arhivskih in razvojnih različicah. Uporabniški del operacijskega sistema je sestavljen z metodo debootstrap. Za vsak tip podprtega računalnika ponuja zmogljivo vzdrževano lastno razvito razvojno okolje, ki ga lahko s pomočjo Docker tehnologije poganjate na kateremkoli 64-bitem x86 Linuxu. Armbian Linux je podprt s strani osnovne ekipe, ki jo sestavljajo prostovoljci, skupnosti in proizvajalci strojne opreme.
 

With:

Igor Pečovnik

Igor Pečovnik - Freelancer, podjetnik, geek. Od mavrice naprej zaljubljen v računalnike, še pred tem pa v elektroniko in radioamaterstvo. Hekanja, razvoja za zabavo in žepnino se je loteval že v osnovni ter v srednji šoli. Na fakulteti je imel priložnost spoznavanja teorij ter se poglobil v VMS, Unix in Linux.

Leta 1994 je skupaj z ostalimi na akademskem omrežju postavil in priključil enega prvih Linux strežnikov v Sloveniji z lastno domeno in brezplačnim javnim servisom (email in dostop shell). Je ljubitelj težkokategorne literature, od ostalih medijev pa spremlja predvsem forume in mailing liste. Z Linuxom je povezan od samega začetka. Zadnjih sedem let projekta Armbian je bil polno zaposlen, danes pa se posveča predvsem vzdrževanju in tehničnemu svetovanju na področju embedded Linuxa, varnosti in omrežij.