Fotogalerija

SPEKTR Z & Marko Peljhan: Oculos Super Ignes Vigilantes Volavimus

*
*
*

Otvoritev: 29. februar 2024 ob 19.00
Razstava bo na ogled: 1. in 4.–6. marec 2024 | 16.00–20.00

SPEKTR Z (Senzorski poligon za elektromagnetizem, komunikacije, tehnologijo, raziskave in zaznavanje) je hibridni mobilni laboratorij, ki je v okviru Platforme konS začel delovati julija 2022 na Krasu v času največjega naravnega požara v novejši zgodovini Slovenije.  Svoje aktivnosti nadaljuje v sklopu projekta ISOLABS v porečju Soče, kjer bo aktiven vsaj do leta 2026.

Laboratorij je hibridne narave: sestavljen je iz modulov in opreme za daljinsko zaznavanje, ki sestojijo iz sprejemnih in procesnih sistemov za senzorske podatke, poseben oddelek laboratorija pa je namenjen javnim prezentacijam delovanja in sodelovanju s taktičnimi medijskimi delavci, umetniki, kreativno in visoko tehnološko industrijo ter raziskovalnimi institucijami. Objekt Oculos Super Ignes Vigilantes Volavimus je zasnovan kot abstraktna predstavitev slojev delovanja laboratorija med požari na Krasu in vključuje podatke in analize daljinskega zaznavanja, kot tudi sisteme načrtovanja za njihov zajem in procesiranje.

S podporo: Ministrstva za kulturo, Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, GO! 2025 in konS ≡ platforma za sodobno raziskovalno umetnost, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Partnerji 2022: C-ASTRAL, Zavod za Gozdove Slovenije, Slovenska Vojska, GOZDIS – Gozdarski Inštitut Slovenije, IOS – Inštitut za Okoljevarstvo in Senzorje, Civilna zaščita Republike Slovenije, Triglavski Narodni Park, Center Odličnosti Vesolje-SI, ZRC SAZU – Oddelek za daljinsko zaznavanje.

​​​​​​

Sodelujoči:

Marko Peljhan

Marko Peljhan (1969) je leta 1994 ustanovil umetniško organizacijo Projekt Atol in bil leto pozneje eden od soustanoviteljev ljubljanskega laboratorija za nove medije Ljudmila. Enega svojih najbolj znanih projektov, Makrolab, je prvič predstavil na Dokumenti leta 1997 ter leta 2003 tudi na petdesetem Bienalu v Benetkah. Peljhanovo delo je bilo v zadnjih 25 letih predstavljeno in nagrajeno na številnih bienalih in festivalih, na razstavah ISEA in Ars Electronica ter v muzejih, kot so P.S.1 MoMA, New Museum of Contemporary Art, ICC NTT Tokyo, YCAM Yamaguchi, Van Abbemuseum Eindhoven, Asia Culture Centre Gwangju in Garage v Moskvi. Med drugim je leta 2001 prejel nagrado Prix Ars Electronica zlata nika za projekt polar, ki ga soustvarja z nemškim umetnikom Carstenom Nicolaijem. Z ameriško-kanadskim umetnikom Matthewom Biedermanom od leta 2008 vodita Iniciatitvo za arktično perspektivo (Arctic Perspective Initiative), ki se posveča globalnemu pomenu arktične geopolitične, naravne in kulturne sfere in je bila predstavljena na pregledni razstavi Kodirana utopija v Moderni galeriji leta 2011. Peljhanovo delo je posvečeno tudi raziskavam in pedagogiki na stiku med umetnostjo, tehnologijo in mediji na kalifornijski univerzi UC Santa Barbara, kjer ima naziv rednega profesorja. V Sloveniji je bil med pobudniki za ustanovitev Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije in začel leta 1998 aktivno delovati v vesoljskih in aeronavtičnih raziskavah in kulturalizaciji. V radijskem spektru je znan kot S54MX.

S podporo: