Václav Peloušek | Avantura v kreativna orodja

*
*

V sklopu dvomesečne umetniške rezidence na osmo/zi bo umetnik in razvijalec modularnih sintetizatorjev zvoka Václav Peloušek, v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo, vodil razvoj novega kreativnega orodja. Cilj rezidence je aktivno vključiti skupino udeležencev v celosten proces izdelave uporabnega umetniškega produkta – od zamisli do končnega izdelka, ki skupnosti lahko služil tudi kot potencialni vira dohodka.

Razvojni proces bo zajel naslednje korake: oblikovanje osnovne zamisli, oblikovanje vmesnikov, izdelava prototipov, risanje shem, izdelava in naročanje tiskanih vezij, zasnova BOM (bills of materials), pisanje Arduino knjižnice, testiranje, dokumentacija & tutoriali, izdelava DIY kitov, zasnova delavniškega formata in predstavitev izdelka.

Václavova osnovna ideja je razviti senzorično orodje na osnovi Arduina, imenovano The Sensor Synth, ki se lahko uporablja za več namenov, od ustvarjanja zvoka do interaktivnih instalacij ali gledaliških predstav. Vendar je to le začetna ideja – vabljeni, da se mu pridružite na uvodni predstavitvi, kjer bomo govorili o potrebah, željah in interesih skupnosti, ter skupaj poskušali priti do ideje za razvoj produkta. 

***

Udeleženci so v prvi fazi (maj/junij) v sklopu intenzivnega skupnostnega razvojnega procesa zasnovali idejo in iz nje razvili multi-senzorični sintetizator zvoka, ki so ga poimenovali OctoSens. Naprava s štirimi analognimi vhodi, dvema digitalnima in dvema vgrajenima senzorjema za dotik, omogoča 8 načinov spreminjanja poljubnih parametrov zvoka hkrati. Vgrajen mikrofon, dva taktilna senzorja in digitalni sintetizator zvoka na mikrokontrolerju omogočajo, da lahko OctoSens uporabimo samostojno brez dodatnih senzorjev in drugih zvočil, potrebujemo zgolj zvočnik na katerega ga priključimo.

V vmesni fazi, ki je potekala v sklopu PIFcampa, so udeleženci testirali prvi prototip, sedaj pa sledi še sklepni del rezidence, ki sestoji iz testiranja in prototipiranja naprave, pisanja Arduino knjižnice, dokumentacije & izdelave tutoriala, izdelave DIY kita, zasnove delavniškega formata in končne predstavitve izdelka.

Kaj je OctoSens?

***

POTEK REZIDENCE
1. del | maj / junij 2021
Zasnova ideje, oblikovanje vmesnikov, izdelava prototipov, risanje shem, izdelava in naročanje tiskanih vezij, pisanje Arduino knjižnice

½ del | v sklopu PIFcampa 2021
Testiranje prototipov

2. del | september 2021Testiranje končnih prototipov, razvoj kreativne aplikacije, izdelava DIY kitov, dokumentacija, zasnova in izvedba delavnice ter predstavitev izdelka, zaključni nastop.

***

ŽELIŠ SODELOVATI?

Za sodelovanje ne potrebuješ nobenega predznanja, le željo po aktivnem sodelovanju, učenju in deljenju znanja!

Prijavi se preko obrazca.

Več informacij: delavnice@projekt-atol.si

Sledi projektu na Discord kanalu.

Sodelujoči:

Václav Peloušek

Václav Peloušek je glasbenik, zvočni inženir, izdelovalec elektronskih zvočil in so-ustanovitelj kolektiva Bastl Instruments. Diplomiral je iz umetnosti in znanosti na dunajski Univerzi za uporabne umetnosti. Že med študijem se je povezal z Ondřejem Merto, njuno sodelovanje pa je kmalu preraslo v kolaborativno izdelovanje zvočil in raziskovanje kreativnosti znotraj elektronske scene. Leta 2011 sta lansirala svoj prvi umetniški projekt Standuino, dve leti kasneje pa ustanovila podjetje Bastl Instruments, za katerega je Peloušek oblikoval pester nabor glasbil. Zadnja leta pod imenom Toyota Vangelis ustvarja tudi avtorsko elektronsko glasbo.

S podporo: