O Osmo/zi

Osmo/za je umetniški produkcijski in razvojni center, kulturno prizorišče ter rezidenčni prostor, ki se nahaja na Bavarskem dvoru v središču Ljubljane v 8. nadstropju nebotičnika zgrajenega v šestdesetih letih. Deluje kot umetniško-skupnostno vozlišče, kjer se prepleta raznolika ustvarjalna ter intelektualna dejavnost posameznikov z različnimi ozadji – umetnikov, raziskovalcev, programerjev, oblikovalcev, tehnologov, producentov. 

Leta 2017 so prostor vzpostavile tri prepoznavne nevladne kulturne organizacije z dolgoletno zgodovino delovanja na področju sodobnih umetnosti, znanosti in tehnologije - Zavoda Delak in Projekt Atol ter Društvo Ljudmila. Ljudmila je laboratorij za razvoj umetnosti, znanosti in tehnologije s skupnostnimi in odprto-kodnimi pristopi, Delak je produkcijska hiša, ki raziskuje post-gravitacijsko umetnost in kulturalizacijo vesolja, Projekt Atol pa se ukvarja s prepletom umetnosti in tehnoloških ter znanstvenih raziskav. 

Poleg dvorane oziroma razstavnega prostora, kjer predstavljamo umetniške projekte in produkcije, Osmo/za obsega še dva rezidenčna studia za mednarodne umetnike ter dobro opremljeno delavnico. Pomemben del naših javnih dejavnosti so tudi izobraževalne in diskurzivne vsebine (predavanja, okrogle mize, delavnice, odprti laboratoriji), ki so namenjene spodbujanju vključujoče in kritične družbe, tehnološkemu opismenjevanju in podpori različnim skupnostim ter organizacijam.

osmo/za projektni prostor

osmo/za delavnica