Nejc Trampuž | Zakoreninjeno v kodi

*

Vabimo vas na premiero kratkega eksperimentalnega animiranega filma Zakoreninjeno v kodi in pogovor z multimedijskim umetnikom Nejcem Trampužem, ki ga bo moderirala Vesna Bukovec (SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA)!

Dogajanje filma je postavljeno v leto 2057. V onesnaženem mestu se na strehi enega od nebotičnikov bohoti permakulturni vrt, zanj pa skrbi robotski vrtnar skupaj z ostarelo botaničarko. Film, ki je primeren za vse generacije, špekulira o degradiranem stanju okolja, narave in ekosistema v prihodnosti, vendar istočasno predstavi utopično vizijo in rešitve za okoljsko krizo. V enačbo vključi še vprašanje vpliva umetne inteligence na našo družbo, vsakdan ter okolje.

Pri praktični izvedbi filma je avtor raziskoval zmogljivosti hitro razvijajočih orodij generativne umetne inteligence, ki dodobra pretresajo družbeno in tudi umetniško sfero ter vstopajo na področje filmske produkcije in igričarstva. Uporabljena so bila za generiranje elementov animacije in zvoka, kot tudi za pisanje zgodbe, scenarija in vizualne zasnove likov in scen. Pri ustvarjanju zvoka je sodeloval z umetnikom in oblikovalcem zvoka Timom Kropivškom, glas pa je posodil igralec ter interpret Blaž Šef. Produkcija filma je bila štipendirana s strani Ministrstva za kulturo.

 

Režija in produkcija: Nejc Trampuž
Zgodba, scenarij, snemalna knjiga: Nejc Trampuž + AI
Animacija: Nejc Trampuž + AI
Montaža in postprodukcija slike: Nejc Trampuž
Generiranje zvoka: Tim Kropivšek + AI
Oblikovanje zvoka in glasbe: Tim Kropivšek

Glas: Blaž Šef
Snemanje glasu: Anže Čanžek
Svetovanje: Špela Frlic, Andrej Kamnik, Luka Tišler, Lena Penšek, Rok Kos, Jan Šimnovec, Vesna Skubic
Prevod: Domen Kavčič
Orodja umetne inteligence: Pika Labs beta, Stable Diffusion - AnimateDiff v2, GPT 3.5 / 4.0, Midjourney v5.2, Stable Audio 1.0 / 1.1

Sodelujoči:

Nejc Trampuž

Nejc Trampuž (1993) skozi kratki animirani film Zakoreninjeno v kodi nadaljuje prakso refleksije družbene situacije v odnosu do okolja in ekosistema, s čimer se aktivno ukvarja zadnjih 7 let. Film se procesualno nanaša na projekte preteklih dveh let. Pod okriljem produkcijske platforme konS je Trampuž izvedel projekt Popolnoma drugačna prihodnost, pri katerem je prvič obširneje uporabil orodje umetne inteligence ter obrnil logiko premlevanja okoljskih vprašanj iz pesimizma proti optimizmu in utopiji. Na podoben način se je lotil tudi vizualij, ustvarjenih za državno proslavo ob dnevu državnosti l. 2023, ki je tematizirala Slovenijo v odnosu do okolja. Trampuž je sicer razstavljal na več deset razstavah in festivalih v Sloveniji in tudi tujini, bil član več strokovnih žirij, med drugim v študentski sekciji Animateke 2017. Študiral je na ALUO, kjer je za diplomiral cum laude in magistriral z nagrado akademije, za svoje delo pa je prejel še več nagrad. Nejc se udejstvuje tudi kot aktivist gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Vesna Bukovec

Vesna Bukovec (1977) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je družbenokritična avtorica, ki se izraža v različnih medijih, pri čemer je poleg videa v ospredju predvsem risba. Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru. Deluje tudi na področju grafičnega oblikovanja in kuriranja video umetnosti. Od leta 2015 je strokovna sodelavka Postaje DIVA, arhiva umetniškega videa, filma in novomedijske umetnosti pri SCCA-Ljubljana.

S podporo: