Sintetistična srečanja

*
*

Mesečna srečanja sintetistk in sintetistov.

Cikel mesečnih srečanj namenjenih vsem profesionalnim in ljubiteljskim ustvarjalcem v polju modularne sinteze, elektronske glasbe in DIY elektronskih zvočil. Srečanja v letu 2021 koordinirata novomedijska ustvarjalca Staš Vrenko in Gregor Krpič.

Oktobrski srečanji vabita k podajanju v osnove Arduina, testnih ploščic in koncepte za reševanje raznih ustvarjalnih zagat. V decembru bomo srečanja nadaljevali in intenzivirali naše raziskovanje, ko bomo skupaj izdelali napravo za integracijo Arduina v kompleksnejše vmesniške povezave, z vgrajenimi indikatorskimi LED diodami in elektronsko zaščito. Orodje bo tako predstavljalo odlično odskočno desko za nadaljni razvoj lastnih umetniških orodij in aplikacij.

 

INTROINO

četrtek, 21. 10. 2021 | 17.00–19.00

Sintetistično jesen začenjamo z obravnavo funkcij in knjižnic programerskega okolja Arduino IDE in arhitekture ter funkcionalnosti mikrokontrolerja Arduino Nano (in Uno). Arduino je po več kot desetletju obstoja (še vedno) vodilni in nepogrešljivi vmesnik za izdelavo raznovrstnih interaktivnih postavitev, performansov, inštrumentov, robotike in avtomatiziranih naprav, obenem pa predstavlja odlično vstopno točko v svet programiranja strojne opreme. Medtem, ko se sami v svet Arduina v praksi pogosto podajamo preko vandranja po repozitorijih kode in porgramiranja preko kopiranja in sestavljanja fragmentov, bomo na srečanju ponudili priložnost za osvojitev ključnih osnov za samostojno programiranje za ustvarjalno uporabo Nana.

 

YONDERINO

torek, 26. 10. 2021 | 17.00–19.00

V okviru srečanja se bomo posvetili nekoliko bolj poglobljenemu spoznavanju Arduino platforme in možnosti rabe mikroprocesorja za ustvarjalne podvige. Preko programiranja in preizkušanja kod bomo na najpogostejših primerih rabe (kot so omogočanje povezljivosti in sinhronizacije strojne opreme z računalnikom, krmiljenje motorjev in luči, generiranje signalov… ) osvojeno znanje prenesli v prakso. Srečali pa se bomo tudi z DDS (direktno digitalno sintezo) signalov, kar bo udeležencem odprlo vrata za razvoj lastnih zvočil, intrumentov in umetniških implementacij.

 

Obiskovalci naj s seboj prinesejo prenosne računalnike. Predznanje programiranja ni potrebno.

Obvezno izpolnjevanje pogoja PCT!

Sodelujoči:

Staš Vrenko

Staš Vrenko je umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani in za magistrsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma, naprednih izdelovalnih tehnologij in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: Izdelave (P74, 2020), Plošča (Kino Šiška, 2019), Zanke v prenosu (osmo/za, 2018), Tehnike posvojitve (P74, 2017) in Veznik (MoTA, 2016). Razstavljal je tudi v okviru festivalov Agora Creative (Grenoble, 2019), Pixxelmusic (2019), MFRU_25 (2019), Kiblix (2017), Svetlobna Gverila (2015 in 2016), in skupinskih razstav: Galerija Vžigalica (2012), Galerija Škuc (2013), v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji (2013), in drugje.

Gregor Krpič

Gregor Krpič je študiral elektroniko na Fakulteti za elektrotehniko UL. Aktiven je na področju glasbe in izdelovanja avtorskih elektronskih inštrumentov. Od leta 2018 kot tehnološki strokovnjak sodeluje pri razvoju projektov sodobne raziskovalne umetnosti. Do sedaj je sodeloval z umetniki, kot so Mojca Založnik (Mejna nedoločenost, galerija Kapelica, 2019), Staš Vrenko (,ločene vrednosti, osmo/za, 2021), Špela Petrič (Pl'AI, galerija Kapelica, 2020), Zoran Srdić Janežič (Biobot, 2021), Brane Zorman (Duh Dreves | Dotik, zavod Cona, 2021), Tanja Vujinović (MetaVrt Sfera2, 2019) in Januš Aleš Luznar (IctusCordis, 2019).

Kot avtor in podporni sodelavec je sodeloval na različnih festivalih, med drugimi na mednarodnem festivalu umetnosti, znanosti in tehnologije A Dela?, mednarodnem festivalu Svetlobna gverila, mednarodnem festivalu računalniške umetnosti in Noči raziskovalcev. V Zavodu Kersnikova se je leta 2018 priključil projektu Rampa, pri katerem sodeluje pri razvoju in mentoriranju delavnic s področja umetnosti in tehnologije. Od leta 2020 sodeluje tudi z Društvom Ljudmila kot koordinator Sintetističnih srečanj. Sodeloval je tudi z različnimi visokotehnološkimi podjetji kot so Optomotive ltd, Elaphe d.o.o, Extreme d.o.o.

S podporo: