Škulj / Berger & Božič / Vrenko | Invisible chambers

*

Fotografinja in videastka Špela Škulj in bobnar, tolkalec ter glasbeni raziskovalec Jaka Berger, bosta predstavila novo audiovizualno delo, ki sta ga poimenovala Invisible chambers. Invisible chambers preobrazi naravo organskega zvoka in podob preko digitalnega manipuliranja, iščoč analogije med naravnimi neomejenimi prostori ter umetno ustvarjenimi in omejenimi prostori. Zvočni vzorci specifičnih detajlov, ki smo jim priča skoraj vsak dan, a jih le redko zaznavamo, se bodo preoblikovali skozi vezje modularnega sintetizatorja. Vizualni detajl pa bo posegal v območje radiacije, enegrij ter silnic, ki se pretakajo skozi nas v čisto vsakem trenutku, a jih v veliki večini niti ne zaznavamo.

Iztočnica sodelovanja med interdisciplinarnim umetnikom Stašem Vrenkom in pesnikom, kitaristom in zvočnim eksperimentatorjem Blažem Božičem je preplet dveh avdiovizualnih arhivov, ki sestojita iz dokumentarnih zvočnih in video terenskih posnetkov ter abstraktnega zvočnega in video materiala. Za predvajanje tega materiala in poseganje vanj avtorja sočasno uporabljata različne tehnike, pri tem pa se poslužujeta open source algoritmičnih softverov, digitalnih efektnih procesorjev, VHS in DVD predvajalnikov, ritem mašin ter DIY analognih vezij. S posegi in digitalnimi sploščitvami tako premeščata surov avdiovizualni material med dokumentiranim prostorom in prostorom dejanskega predvajanja.

Špela Škulj - vizualije
Jaka Berger - modularni sintetizator

&

Staš Vrenko / Blaž Božič - DIY vezja, ritem mašina, kasetni predvajalniki, digitalni efektni procesorji, VHS in DVD predvajalniki

Produkcija FriFormA\V: KUD Mreža, http://kudmreza.org
V sodelovanju z: Osmo/za (Zavod Projekt Atol, Zavod Delak, Društvo Ljudmila)
Vstopnina: 5€

 
Sodelujoči:

Špela Škulj

Špela Škulj je vizualna umetnica, ki deluje v polju sodobne fotografije, videa in oblikovanja svetlobe. Njena zanimanja in umetniški projekti izhajajo iz humanistične izobrazbe in so najbližje osebnemu dokumentarizmu. V njih se večkrat pojavi tema ekologije oziroma nepovratnega vpliva človeka na naravo ter osamljenost in neosmišljenost človeškega bivanja v sodobnem svetu. Živi in dela v Ljubljani. / http://www.spelaskulj.net

Jaka Berger Brgs

Jaka Berger je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski sceni v zadnjih desetih letih. 2006 je posnel prvenec za italijansko založbo Splasch Records. Od 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov, s katerim redno izdaja solistična dela, ki so redno objavljana v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo. Razvija eksperimentalni projekt Partija z Matejem Stupico ter koncertira s skupinami Darla Smoking in Ludovik material. V letu 2015 je izdal ploščo kompozicije Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa. V letu 2016 je izvedel avtorsko kompozicijo za desetčlanski orkester Tentet slišnega življenskega toka. 2017 je zaključil japonsko turnejo z VOB triom, s katerim je izdal drugo ploščo pri japonski založbi OOOSound, izdal ploščo s pianistko Marino Džukljev ter nastopal s Szilard Mezeiem in Samom Šalamonom.
www.brgstime.bandcamp.com
www.zvocniprepihi.bandcamp.com

Blaž Božič

Blaž Božič (1991, Ljubljana) je obiskoval je OŠ Dr. Vita Kraigherja in gimnazijo Ledina, nato pa zaključil študij starogrškega jezika in književnosti ter primerjalnega jezikoslovja. Dejaven je na predvsem na področju zvoka in glasbe ter na literarnem področju. Objavil pesniške zbirke Grč (Edicija Demo, MIK, Kud Kentaver, 2011), Potem smo si vranice odprli na nežno valujoči livadi (KUD France Prešeren Trnovo, 2013) in K območnim poročilom (Center za slovensko književnost, 2016). Deluje kot kitarist zasedbe nevemnevem, poleg tega pa tudi s solo breakcore-spoken word projektom projektom SsmKOSK, s katerim je izdal albume pičko 'n' troll (OFF TIR, 2014), Merak (samozaložba, 2015) in nazadnje Ptičji mozak (Zvočni prepihi, 2018).

Staš Vrenko

Staš Vrenko je umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani in za magistrsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma, naprednih izdelovalnih tehnologij in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: Izdelave (P74, 2020), Plošča (Kino Šiška, 2019), Zanke v prenosu (osmo/za, 2018), Tehnike posvojitve (P74, 2017) in Veznik (MoTA, 2016). Razstavljal je tudi v okviru festivalov Agora Creative (Grenoble, 2019), Pixxelmusic (2019), MFRU_25 (2019), Kiblix (2017), Svetlobna Gverila (2015 in 2016), in skupinskih razstav: Galerija Vžigalica (2012), Galerija Škuc (2013), v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji (2013), in drugje.

S podporo: