Zlatko Baracskai / Urška Preis / Boris Janje / Jaka Berger

*

Z veseljem napovedujemo koncert formacije, ki se je prejšnji teden sestala na pobudo Zlatka Baracskaija, predavatelja, glasbenika in izumitelja na področju glasbene tehnologije. Zlatko se je na svoji tritedenski rezidenci v Osmozi posvetil izvedbi live coding delavnice, skladanju, snemanju in nastopanju. Na minulem dogodku Kamizdat Rentgen x Ljudmila je izvedel solo koncert na svojem glavnem instrumentu – modularnem sintetizatorju, ki ga najpogosteje dopolnjuje z elektronskimi bobni in činelami.

Ker ministrstvo že celo leto skrbno skriva podatek o finančni (ne)podpori je FriForma brez koncertov preskočila dober del pomladi in celo poletje ter se sedaj, s pomočjo Društva Ljudmila, ponovno pojavlja, tokrat v Osmo/zi, kjer Zlatko Baracskai ustvarja s harfistko Urško Preis, kontrabasistom Borisom Janjetom in bobnarjem Jako Bergerjem. Redka priložnost, ko lahko mednarodni glasbenik nekaj dni ustvarja z lokalnimi glasbenicami in glasbeniki, bo v naša ušesa poslala 6 kombinacij duetov (15-20 min.), skupaj 100 minut glasbe, ki bo odigrana v dveh polčasih.

Drago ljudstvo, zgrnite se množično, dokler se še lahko!

14. 10. 2020, 20.00-22.00
Osmo/za, Ljubljana

Spored:
. Zlatko Baracskai - kratka refleksija na 3-tedensko ustvarjanje v Ljubljani (15. min)
· Zlatko Baracskai / Boris Janje
· Urška Preis / Jaka Berger
· Jaka Berger / Zlatko Baracskai

· Boris Janje / Jaka Berger
· Urška Preis / Boris Janje
· Zlatko Baracskai / Urška Preis

- živa vizualizacija: Stella Ivšek (5237)
- spletni prenos, kamera: Črt Trkman, Adam Mulalić

Produkcija: Nataša Serec & László Juhász, KUD Mreža
Koprodukcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS
Zahvala: Perzijske preproge Farzad, Gornji trg 12, 1000 Ljubljana

Sodelujoči:

Zlatko Baracskai

Zlatko Baracskai je bil rojen v Sarajevu, kjer je odraščal v mešanem okolju. Njegovo zgodnje zanimanje za računalnike, znanost, bobne in glasbo ga je vodilo k temu, da je postal ekspert za glasbeno tehnologijo. Na univerzah, med drugim na University of the West of England v Bristolu, poučuje širok nabor predmetov, ki vključujejo: signalne procese, akustiko, psihoakustiko, generativno glasbo, avdio programiranje, studijske aplikacije in uporabniško programsko opremo. Kot umetnik je samostojen in naklonjen izzivom ter humorju. Izdal je več kot 20 albumov, ustvaril več instalacij ter različne interaktivne glasbene sisteme in inštrumente. Njegovi objavljeni članki in izumi vključujejo nelinearno distorzijo, nekonvencionalno avdio procesiranje, nevralne mreže in študijo na temo relaksacije.

Kot najstnik je nastopal z igranjem bobnov in miksanjem plošč, na podlagi česar je prisostvoval v različnih progresivnih jazz ansamblih. Med študijem elektronske glasbe (Inštitut za sonologijo na Kraljevem konservatoriju v Haagu) je razvijal nastope s prenosniki, z uporabniku prilagojenimi kontrolerji in z akustičnimi inštrumenti, zasnovanimi na razširjeni resničnosti. Od nedavnega so v središču njegove pozornosti elektronski bobni, ob katerih spaja svojo strast do metronomov skupaj z nekonvencionalnimi elektronskimi zvoki.

Več:
http://www.zlatko.hu/

Urška Preis

Urška Preis rouge-ah je mlada glasbenica, izvajalka na harfi in vizualna umetnica. Študirala je na Ljubljanskem konzervatoriju za glasbo in balet, Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, se dopoldnjevala v Listaháskóli Íslands, Reykjavík in Hochschule für Grafik und Buchkunst, Leipzig. He polovica projekta II/III (dva skozi tri) skupaj z elektronskim producentom Tinetom Vrabičem – Nitz. Kot solo glasbenica se je kalila na Leipziški avantgodbeni sceni in v zadnjih letih nastopala v Berlinu, Bambergu, Copenhagnu, Ljubljani in Reykjavíku. Spomladi 2018 izide njen solo prvenec pri spletni založbi Kamizdat.

 

Jaka Berger Brgs

Jaka Berger je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski sceni v zadnjih desetih letih. 2006 je posnel prvenec za italijansko založbo Splasch Records. Od 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov, s katerim redno izdaja solistična dela, ki so redno objavljana v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo. Razvija eksperimentalni projekt Partija z Matejem Stupico ter koncertira s skupinami Darla Smoking in Ludovik material. V letu 2015 je izdal ploščo kompozicije Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa. V letu 2016 je izvedel avtorsko kompozicijo za desetčlanski orkester Tentet slišnega življenskega toka. 2017 je zaključil japonsko turnejo z VOB triom, s katerim je izdal drugo ploščo pri japonski založbi OOOSound, izdal ploščo s pianistko Marino Džukljev ter nastopal s Szilard Mezeiem in Samom Šalamonom.
www.brgstime.bandcamp.com
www.zvocniprepihi.bandcamp.com

Stella Ivšek

Stella Ivšek (1987) je oblikovalka ter multimedijska umetnica z Zasavskimi koreninami. Po končani likovni gimnaziji na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana - smer vizualne komunikacije. Njeno področje dela je široko - zajema ilustracijo, oblikovanje, animacijo in video. Pod aliasom 5237 nastopa kot VJ, zanima jo živa generativna vizualizacija zvoka, mapiranje video projekcij ter video montaža. -> VJ 5237

S podporo: