KodoVŽivetja | spletno srečanje z Majo Kraljič

DATUM: 21. december 2020 | 18.00
LOKACIJA: interneti
STREAM: https://vidra.radiostudent.si/kodovzivetja

Na zadnjem letošnjem (spletnem) srečanju KodoVŽivetij bomo zopet - tokrat v malce drugačni luči - predstavili orodje TidalCycles, ki ga je so-ustvaril pionir algorave zabav Alex McLean iz Sheffielda (UK). Okolje TidalCycles (krajše: Tidal) omogoča ustvarjanje glasbenih vzorcev za v živo programirano glasbo. Tokrat bo Maja Kraljič predstavila svojo izkušnjo s TidalCycles v kontekstu soundscapinga, ki ga boste lahko podrobneje spoznali v okviru njene delavnice v januarju 2021. Sledila bo kratka predstavitev projekta EU projekta On-the-Fly, v okviru katerega se bo Društvo Ljudmila v naslednjih dveh letih posvetila slovenskim in evropskim akterkam in akterjem live codinga.

---
Srečanja skupnosti za Live coding

Letos smo pod imenom KodoVŽivetja začeli z novo serijo srečanj v sklopu PIFlab. Posvetili se bomo kodiranju v živo (Live coding), pri katerem je na ogled drobovje softvera, ki v živo generira glasbo in/ali sliko, prav tako v živo pa ga nastopajoči spreminjajo, do- in raz-grajujejo.

Kodiranje v živo ponuja dostopno in vključujočo izkušnjo digitalnega nastopa, s katero podiramo meje med programiranjem in igranjem, kompozicijo in improvizacijo, rušimo pa tudi pregrade med občinstvom in izvajalci, saj z vpogledom v zaslon nastopajočega pokukamo tudi v principe, metode in algoritme, ki proizvajajo zvočno, vizualno ali sinestetično izkušnjo, ki smo ji priča.

Izmenjavali si bomo izkušnje, interese in vprašanja, spoznali orodja in programske jezike, namenjene kodiranju v živo, se v njih preizkusili in tako drug ob drugem osvojili osnove te zabavne, intrigantne in multidisciplinarne zvrsti improviziranih audio-vizualnih nastopov ter zgradili aktivno domačo celico široke skupnosti Live koderjev po svetu.

V pomoč pa nam bosta izkušena navigatorja po vodah tehnološke umetnosti, dva Lukata - Frelih & Prinčič.

Sodelujoči:

Luka Frelih

Luka Frelih je računalniški programer in umetnik, heker s posebnim zanimanjem za prosto programje in snovalec spletnih strani. Bil je ustanovni član Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila in je danes predsednik Društva Ljudmila. Sodeloval je pri veliko projektih, ki povezujejo tehnologijo in umetnost, skrbi pa tudi za Ljudmiline 3D-tiskalnike.

Luka Prinčič

Luka Prinčič je glasbenik, performer in intermedijski umetnik. Ustvarja računalniško podprto elektronsko in eksperimentalno glasbo, potopitvene zvočne pokrajine, glasbo za oder in video. Izstopajoče je njegovo sodelovanje v plesnih projektih z avtorji, kot so Maja Delak, Matija Ferlin ali Maja Smrekar, z Majo Delak nastopa tudi v duu Wanda & Nova deViator. V zadnjem času je izdal odmevni plošči Requiem To The Future in Albatross EP in zaključil serijo avdiovizualnih performansov Razpoke vmesnika. Vodi Kamizdat, spletno založbo za raziskovalno elektronsko glasbo, v vsem tem, založniškem, raziskovalnem in ustvarjalnem delu ves čas razmišlja svojo vlogo v umetniškem družbenem sistemu.

Maja Kraljič

Maja Kraljič je spletna razvijalka, ki gradi feministični internet z odprtokodnim programjem. V svojem prostem času vodi digitalne delavnice, raziskuje kodo, se igra z glasbo, filmom in 3D prostori. Maja je del berlinske koderske skupnost in je članica Lezbično-feministične Univerze.

S podporo: