🔥 KRES 🔥

*
*

💥 Tleče iskre slovenske digitalne umetnosti 💥

Na najdaljši dan v letu, na dan poletnega solsticija, 20. junija, se nam pridružite na kresovanju v osmo/zi, kjer se bomo ob 19.00 zbrali ob ognju in priklicali skrite vizije slovenske uveljavljajoče se digitalne umetnosti.

🕯️
Umetnice_ki: Celeste Sanja, Beti Frim, Jaka Juhant, Vid Koprivšek, Farah Sara Kurnik, Matej Mihevc, Edina Muftić, Neo Nor, Uno.Tisto, Niko Zelenik

🕯️
Kuratorke_ji: Sara Bezovšek, Lara Mejač, Dorijan Šiško

Prižiganje kresov na dan poletnega solsticija je bilo v poganski tradiciji simbolično povezano s čaščenjem Sonca, naši predniki pa so verjeli v čudežne in mistične moči ognja, ki naj bi razsvetljeval, povezoval in prebujal novo življenje. Kres tokrat postavljamo z namenom, da bi obudili in iz podzemlja izvabili skrite vizije slovenske uveljavljajoče se digitalne umetnosti ter ob ognjišču zbrali skupino njenih privržencev, ki so neločljivo povezani z internetom in virtualnimi svetovi. Ob ognju se bodo tako iz temnih senc začeli prikazovati obrisi umetniških praks, ki jih zaznamuje spekulativnost, imerzivnost, raziskovanje novih estetik ter eksperimentalen pristop h grajenju novih narativ in okolij. Plameni kresa bodo prižigali tleče iskre mlajših slovenskih digitalnih umetnikov in osvetlili njihov svojevrsten odnos do digitalnosti in sveta.

Koprodukcija: Zavod Projekt Atol

S podporo: