Subash Thebe Limbu | Yangdang Phongma: Blagoslovi prihodnosti

*

Kot del svoje rezidence je Subash Thebe Limbu razvil delavnico z naslovom “Yangdang Phongma: Blagoslovi prihodnosti”, namenjeno 16 udeležencem poletne šole ARIA. Delavnica nadaljuje ideje, s katerimi se ukvarja njegov film “Ningwasum,” ki se odvija v staroselski skupnosti Jaktung in spremlja dva časovna popotnika, Miksama in Mingsoma, ki se iz prihodnosti, kjer medplanetarne civilizacije s prevzemanjem staroselskega znanja in tehnologije uspevajo ter živijo trajnostno, vračata v sedanjost. Ningwasum, kar v jeziku jaktungpan pomeni »spomin«, raziskuje pojme časa, spomina in prostora ter načine, kako ti oblikujejo resničnost. Limbu je svoj pristop k znanstveni fantastiki teoretsko opredelil kot »futurizem Adivasi« – prostor, kjer si lahko nepalski staroselci in umetniki predstavljajo prihodnost, ki so jo ustvarili sami in ki jo poganjata njihova kultura in tradicija.

ISkRA rezidenca za umetnike je del projekta More-Than-Planet in sofinancirana s strani Evropske unije v okviru programa Creative Europe. Spremlja poletno šolo ARIA in deluje kot protipol ISkRA rezidence za pisce. Rezidenca gosti avtorje, ki v svoji praksi gojijo spekulativne pristop in uporabljajo ideje gradnje svetov (worldbuilding), črpajo iz različnih področij kulture (arhitekture, literarne fikcije, oblikovanja, novih medijev, likovne umetnosti, igric itd.) ter se lotevajo infrastrukturnih in ekosistemskih vprašanj planetarnega 'reimaginiranja' (imaginacije in inženiringa).

Sodelujoči:

Subash Thebe Limbu

Subash Thebe Limbu je umetnik iz staroselske skupnosti Jakthung (Limbu) z območja, ki ga danes poznamo kot vzhodni Nepal. Ukvarja se z zvokom, filmom, glasbo, performansom, slikarstvom in podcasti. Subash je magistriral iz likovne umetnosti na Central Saint Martinsu (2016), diplomiral iz likovne umetnosti na univerzi Middlesex (2011) in opravil vmesni študij likovne umetnosti na Lalit Kala Campusu v Katmanduju. V njegovih delih, ki jih navdihujejo družbenopolitična vprašanja, upor in znanstvena/spekulativna fikcija, se nenehno pojavljajo teme migracije, podnebnih sprememb in staroselstva ali futurizma Adivasi, kot ga imenuje. Subash živi v mestu Newa Nation (Katmandu) in Londonu.

S podporo: