Relativna tišina ob zori: beepblip, Tisa Neža Herlec, Lina Rica

*

FriFormA\V in 24. Mednarodni feministični in kvir festival Rdeče zore predstavljata predfestivalski zvočnovizualni dogodek avtoric beepblip, Tise Neže Herlec in Line Rice

Relativna tišina ob zori je ambientalna situacija, v kateri se terenski posnetki, glas in živo generirana slika raztegujejo v dolgih časovnih intervalih in ustvarjajo medprostore za tihe sekvence in monotono pulziranje. Razmišljanje o tišini je sprožilo zimsko terensko snemanje na robu starodavnega gozda v bližini Kočevske Reke. Zvok zmrznjene zimske tišine je statičen, nespremeljiv in osamljen, pa tudi nedojemljivo vztrajen, vzdržljiv in spokojen. Vaje iz sprejemanja takšnih pogojev so bile še posebej uporabne v času družbene izolacije.

Tokratni zvočnovizualni dogodek bo ustrezal razpoloženju osame in vztrajnosti, dveh protipolov tišine. Takšna tišina preusmeri odgovornost za proizvajanje glasbe od kompozicije na poslušalce, ki postanejo slišni samim sebi, njihova telesa pa del glasbe. Takšna brezoblična tišina dobi obliko, ko jo naselijo poslušalci, ki so ravno stopili iz mestnega trušča v prostor lastnega hrupa.

Ob pripravah projekta smo se avtorice potikale po prostorih tišine, v podzemni jami in gluhi komori, da bi preverile, kako tišina vpliva na naše poslušanje. Prišle smo do zaključka, da tišina ni odsotnost zvoka, temveč je tisti zvok, ki smo se ga naučile ignorirati; to je zvok, ki je bodisi preveč dolgočasen, razpotegnjen, bodisi neprestano prisoten kot je nizkofrekvenčno mrmranje mesta ali visokofrekvenčo pretakanje tekočin v telesu. Tišina je poslušanje majhnih in nepomembnih zvokov. Lahko je glasna prav tako kot je hrup lahko tih. Od hrupa se razlikuje v tem, da telesa ne paralizira, temveč ga vključije v svojo produkcijo prav tako kot v gluhi komori.

Posebna zahvala: Zavod Sektor, Mauricio Valdés san Emeterio (Kulturno izobraževalno društvo Pina, Koper).
Sodelujoči:

Ida Hiršenfelder

Ida Hiršenfelder (beepblip) je zvočna umetnica in arhivistka. Komponira potopitvene psihogeografske zvočne krajine z uporabo analogne elektronike, naredi-sama modularnih sintetizatorjev zvoka, terenskih posnetkov in računalniške manipulacije. Zanima jo bioakustika, eksperimantalna glasba in zvočno prostorjenje. Je članica skupine Jata C, ki raziskuje bioakustiko in zvočne ekologije. Njena samostojna albuma Noise for Strings, Vol. 1 (2019) in Noise for Strings, Vol. 2 (2020) sta izšla pri založbi Kamizdat. Študirala je sonologijo na Kraljevem konservatoriju v Haagu.

Splet: https://beepblip.org/

Zvok: https://beepblip.bandcamp.com/

Tisa Neža Herlec

Tisa Neža Herlec (1996) komunicira, organizira, piše, nastopa in ustvarja zvočne, pisne in vizualne imaginarije. Osredotoča se na procese, sodelovanja ter trenje med improvizacijo in kompozicijo. Eksperimentalno petje je njeno poglavitno izrazno sredstvo. Je diplomantka oddelka za slikarstvo na ALUO, pred kratkim pa je zaključila magisterij Experimental Publishing na PZI v Rotterdamu, kjer trenutno živi. Nastopa, razstavlja, organizira, sodeluje in piše širom Evropskega prostora. https://tisa.world/

Lina Rica

Lina Rica (1980) je intermedijska umetnica, ki deluje na področju konceptualne, eksperimentalne in novomedijske umetnosti ter ustvarja instalacije z uporabo videa, grafike, svetlobe, fotografije in animacije. Pri svojem delu obravnava družbene procese preteklih in sedanjih svetov ter njihove vplive na posameznika. Leta 2008 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu in prejela nagrado za najboljšo diplomsko nalogo na Oddelku za grafiko. Njena dela so predstavljena in objavljena na regionalni in mednarodni ravni in so del zbirk MGLC, Oficina Arara, Longest Night, Broken Archive, Critical Mass in Femicomix Portfolio. Za svoje grafike je prejela več nagrad. Med letoma 2012 in 2016 je skupaj z Boštjanom Čadežem vodila društvo za produkcijo in promocijo sodobne umetnosti ter galerijski prostor GaleRica v svojem domu v Makarski. Z videoperformansi je nastopala na več festivalih in dogodkih v klubih in avtonomnih kulturnih centrih ter sodelovala z več umetnicami in umetniki. Od leta 2019 je del audiovizualnega eksperimentalnega ansambla Marta Fakuch. Od leta 2020 je del audiovizualnega tria Etceteral. Trenutno živi in dela v Ljubljani.

https://linarica.com/

S podporo: