Fotogalerija

Hipertermija / Morfoiki

*
*

Elektromagnetna zvočna instalacija in performans

Performans: 19. januar 2024, 20:00, Trajanje: 20 min

Instalacija Hipertermija / Morfoiki je glasbeni inštrument z elektroluminiscentnimi strunami, ki oddajajo globularno elektromagnetno valovanje po vzorcu pospešene sekvence sončevih neviht. V ariji visokih zvočnih frekvenc strune pojejo vesoljno šumno pesem, kot drobne a mogočne sončeve špikule v kromosferi. Elektromagnetni valovi so jezik vesolja. Z njimi prepevajo zvezde. Z zvokom pa glasbo šepetajo zgolj planeti z atmosferami. Instalacija povezuje hrepenenje po soncu, toploti in udobju z izčrpavanjem in trošenjem energije na kamnitem planetu. V vsej lepoti nočna stran elektrificirane Zemlje žarči ognjene iskre, ki spominjajo na drobce zlatega sončevega praha. A civilizacija ne posluša prometejev današnje dobe, ki so predlagali krajo Sonca z imitacijo jedrske fuzije. Civilizacija ima hipertermijo, ker sonce krade iz prastarih rastlin, ki so ga nekoč ujele v sebe, da bi rasle; namesto, da bi poslušala Sonce.

Koncept in izvedba: Ida Hiršenfelder (beepblip)
Programiranje in elektronika: Dmitry Morozov ::Vtol
Video in fotografija dogodka: Miha Godec
Tehnika: Valter Udovičić
Zvočna tehnika: Luka Bernetič
Obdelava zvoka: Aleš Hieng – Zergon
Soorganizator: Osmo/za (Projekt Atol in Ljudmila)

Pripisovanje: Sistem elektromagnetnih detektorjev temelji na odprtokodni shematiki Jonáša Gruske (CC NC-BY-SA). Razvoj kompozicije je potekal na Inštitutu za Sonologijo, konCon, Haag (NL).

Naslovna fotografija: Robertina Šebjanič

Sodelujoči:

Ida Hiršenfelder

Ida Hiršenfelder (beepblip) je zvočna umetnica in arhivistka. Komponira potopitvene psihogeografske zvočne krajine z uporabo analogne elektronike, naredi-sama modularnih sintetizatorjev zvoka, terenskih posnetkov in računalniške manipulacije. Zanima jo bioakustika, eksperimantalna glasba in zvočno prostorjenje. Je članica skupine Jata C, ki raziskuje bioakustiko in zvočne ekologije. Njena samostojna albuma Noise for Strings, Vol. 1 (2019) in Noise for Strings, Vol. 2 (2020) sta izšla pri založbi Kamizdat. Študirala je sonologijo na Kraljevem konservatoriju v Haagu.

Splet: https://beepblip.org/

Zvok: https://beepblip.bandcamp.com/

S podporo: