Robetina Šebjanič | Aquatocene

*

FriForma, s koncertom Aquatocene Robertine Šebjanič, napoveduje zagon nove podzaložbe SonoLiminal / Inexhaustible Editions. Koncert bo iz Osmoze v živo predvajan preko dunajske spletne platforme Echoraeume: http://echoraeume.klingt.org

SonoLiminal se osredotoča na prostor, kjer obstaja akustično ozračje zunaj antropocenske planetarne prisotnosti. SonoLiminal se usmerja na izdaje zvočnih del različnih medijev na posebnih vinilnih ploščah in artefakte z omejeno kvantiteto.

Prvi projekt SonoLiminal bo izdaja zvočnih kompozicij Aquatocene / V iskanju podvodne tišine intermedijske umetnice Robertine Šebjanič, ki raziskuje fenomen hrupne in zvočne obremenitve podvodne zvočne krajine, katere velik del povzroča človekova prisotnost v morskih habitatih.

Robertina je v zadnjih letih s pomočjo hidrofonov pridobila serijo podvodnih posnetkov. Podvodni hrup je vseprisoten v svetovnih oceanih in morjih in ima velik vpliv na podvodno življenje in njegovo zvočno krajino. Industrijski in tehnološki posegi v zvočno pokrajino oceanov, ki jih povzročajo ladje, sonarji, zvočni topovi (uporabljajo se pri iskanju novih naftnih zalog) pomenijo velikansko obremenitev za občutljiv živalski svet. Povezujejo jih s številnimi škodljivimi posledicami, od nasedanja kitov do Lombardovega učinka, po katerem določene vrste postajajo vse glasnejše, saj lahko le tako preglasijo hrup iz ozadja, kar postopoma privede do povečane zvočne intenzivnosti celotnega habitata.

Sodelujoči:

Robertina Šebjanič

Umetnica in raziskovalka Robertina Šebjanič v svoji ustvarjalni praksi poglobljeno reflektira človeška poseganja v (vodna) okolja ter o družbenopolitičnih in ekonomskih strukturah, ki temeljijo na principu rasti proizvodnje in potrošnje. Njena dela so interdisciplinarna, poetična, hkrati pa močno povezana z znanostjo in drugimi področji družbenega delovanja. V svoji analizi antropocena in njegovega teoretičnega okvira umetnica uporablja izraza "aquatocene" in "aquaforming" za označevanje človekovega vpliva na vodna okolja. Za svoje ustvarjanje je prejela številna priznanja, mdr. Honorary mention Prix Ars Electronica, Starts Prize, Falling Wall winner, Re:Humanism in druge.
http://robertina.net