Rosi Grillmair | Humans mimicking AI

*

Vabljeni na predstavitev in pogovor z umetnico, programerko in predavateljico Rosi Grillmair, ki bo na spletnem dogodku predstavila svojo umetniško prakso in zanimanja.

Ta segajo od raziskovanja novomedijskega umetnostnega sistema, udejstvovanja v odprtokodnih skupnostih in na področju makerstva, preko fascinacije nad algoritmi, logičnim jezikom in proceduralno epistemologijo do umetne inteligence ter zapletenih iger, do katerih lahko privedejo.

Po predstavitvi dosedanje poti bo orisala izhodišča novega umetniškega projekta, ki ga razvija v okviru rezidence v osmo/zi. Dialog z občinstvom bo več kot dobrodošel, tudi kot doprinos h končni predstavitvi projekta v marcu.

»Tekom rezidence v Ljubljani želim raziskovati področje umetne inteligence v umetnosti – zakaj izdelujemo stroje, ki posnemajo ljudi, ljudje pa posnemajo stroje. [...] Medtem ko poskušamo strojno vedenje približati človeškemu, pa naj gre za robote, chat-bote ali logistične sisteme, smo razvili tudi kanon, kako se obnašajo stroji, ki pretendirajo na človeško. [...] Ta kanon v popularni kulturi – od ustvarjanja slik s pomočjo umetne inteligence do jezika klepetalnih botov in načinov, gibanja androidov – je cilj mojega raziskovanja. Med viri navdiha za razvoj projekta pa je tudi pisatelj Italo Calvino. Pri pisanju romanov in kratkih zgodb je pri zgradbi pogosto izhajal iz neke vrste logičnih formularjev, ki izvirajo tudi iz kibernetike in računalništva. Med ustvarjanjem je poskušal slediti strogim in logičnim pravilom, kar ni povsem drugačno od načina, kako stroj izvaja določen program.«

>>>V ponedeljek ob 18.00 se nam pridružite na povezavi: https://zoom.us/j/94537041393 <<<<<

Topel digitalni obrok zagotovljen!

>>>>Več<<<<

> O rezidenčnem projektu: https://wiki.ljudmila.org/Umetni%C5%A1ka_rezidenca:_Rosi_Grillmair
> Prvi vtisi ob začetku rezidence: https://remonychallange.wordpress.com/2021/02/16/the-city-and-city/
> Exhy. A Curation service (2015): https://exhy1.wordpress.com
> The Art Retriever (2014): https://theartretriever.wordpress.com/page/2/
> Code and Poetry An Exploration of Logic throughout Art, Computation and Philosophy (Grillmair, 2019): https://bit.ly/39LFZZ8

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol. S podporo Ministrstva za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo in JSKD - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Projekt je del mreže EASTN-DC, ki jo sofnancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Sodelujoči:

Rosi Grillmair

Rosi Grillmair (1991) je umetnica, programerka in predavateljica na področju umetnosti, kulture in tehnologije v svojem domačem kraju Linz v Avstriji. Predava o temah, kot so umetna inteligenca in umetnost, makerska kultura in kreativno kodiranje. Njena dela so bila razstavljena na mednarodnih umetniških festivalih in razstavah.

S podporo: